FAQs

Frequently Asked Questions


Ker so nam naše stranke na prvem mestu, ves čas skrbimo za njihovo dobro počutje. Poleg tega pri svojem delu uporabljamo sodobne naprave, ki so kakovostne in učinkovite, hkrati pa zasnovane tako, da so nežne do kože. Laserji imajo vključeno tudi enoto, ki koži daje občutek hlajenja in umirjanja. Izkušnja trajne odstranitve dlak je tako lahko neboleča.
Znano je, da so čakalne dobe v javnem zdravstvu pogosto dolge, tudi večmesečne ali celo večletne. Če vas zanima naša dermatološka klinika, čakalne dobe niso dolge, saj se ves čas trudimo, da smo kar najbolj organizirani, pri čemer mislimo zlasti na dobrobit naših cenjenih pacientov. Naš cilj so namreč zadovoljni pacienti, ki nas radi priporočijo tudi drugim. Čakalne dobe pa so pri tem zagotovo pomemben faktor.
Naša dermatološka klinika (naročanje poteka prek spletnega obrazca) si prizadeva za čim bolj preprosto naročanje. Izpolnite kontaktni obrazec in nas povprašajte po terminu, mi pa se vam bomo oglasili v najkrajšem mogočem času. V kolikor bomo imeli dodatna vprašanja, vam jih bomo zastavili, sicer pa vam bomo določili kar najoptimalnejši termin pregleda oziroma prvega obiska.
Preden se odločite za sam poseg, je dobro, da veste, komu boste zaupali svoje telo. Izvajalec storitve mora biti strokoven in upoštevati vse varnostne in higienske ukrepe. Lasersko odstranjevanje dlak odsvetujemo nosečnicam in doječim materam, prav tako pa se zanj raje odločajte v hladnejšem delu leta, ko koža ni izpostavljena soncu. Za vsa dodatna vprašanja pa smo vam na voljo tudi v naši dermatološki ambulanti.
Preden bo dermatolog pregledal vašo kožo, vam bo zastavil vprašanja o morebitnih kožnih težavah in spremembah, ki ste jih opazili, na primer, kje so se prvič pojavile in ali so se razvile nenadoma ali v daljšem časovnem obdobju. Če obstajajo znaki okužbe, kot je herpes, vas bo zdravnik vprašal o možnih virih okužbe in ali obstaja možnost, da ste okužili koga drugega. Če imate znake alergije, vas bodo vprašali o možnih sprožilcih. Pri pregledu kože, ki sledi, mora zdravnik zelo natančno pregledati vašo kožo. Oči in roke so tukaj njihovo glavno "orodje". Pri presejanju kožnega raka je treba opraviti pregled kožnih znamenj  na telesu, vključno s sluznico v ustih, kožo na lasišču, nohte, gube na koži in predel genitalij. Zato ne oklevajte in  se takoj naročite.
Vaša anamneza in tveganje za kožni rak pomagata določiti, kako pogosto bi morali imeti pregled kožnih znamenj, cena se prilagodi temu, kaj točno potrebujete. Če ste izpostavljeni visokemu tveganju ali če ste imeli kakršen koli kožni rak, bi morali razmisliti o letnih pregledih. Če ste imeli melanom, boste morda potrebovali pregled kožnih znamenj pogosteje kot enkrat letno. Pogovorite se s svojim zdravnikom o tem, kaj je primerno za vas. Ne pozabite opraviti teh pregledov, tudi če med samopregledom ne vidite ničesar.
Doma je dobro, da kožna znamenja pregledujete enkrat mesečno, še posebej to velja za ljudi s svetlo poltjo in svetlimi očmi, za tiste, ki se izpostavljajo soncu in za tiste, ki imate po telesu več pigmentnih znamenj. V kolikor bi opazili kakršne koli spremembe, hitro kontaktirajte zdravnika oziroma specialista, ki vas bo usmeril naprej.
Na pregledu se najprej seznanimo z vašimi težavami oziroma se z vami pogovorimo o tem, kaj vas muči. Povedali nam boste, kdaj so se težave pojavile, kakšne so, ali se širijo, ali vas peče in srbi ... Povedali boste tudi, ali ste se zaradi težav že zdravili. Vedeti moramo, ali jemljete kakšna zdravila. Nato sledi konkreten pregled, ki je seveda odvisen od obsega vaših težav. Sledi postavljanje diagnoze, pri čemer vam povemo, kakšna bolezen vas tare, nato pa naredimo plan zdravljenja. Morda vam bomo svetovali dodatne preiskave ali posege.
Kirurška odstranitev znamenja poteka v lokalni anesteziji in traja približno 20 minut. Ozirajoč se na značilnosti kože opravimo rez, pri čemer zarežemo tako v globino kot okolico kožne spremembe, in sicer pri tem izrežemo tudi nekaj zdravega tkiva. Kožno spremembo pošljemo na preiskave, rano pa zašijemo tako, da je kasnejša brazgotina res čim manj vidna.
Pred prvo terapijo laserskega odstranjevanja dlak se vsaj 4 tedne dlačic ne sme puliti ali depilirati, vsaj 2 tedna pa tudi ne svetliti, saj laserski žarek deluje na pigment, ki se nahaja v dlačnem foliklu. Pred začetkom posega se področje ustrezno pripravi. Nato z laserskim žarkom, ki prodre skozi kožo, postopoma uničimo koren dlake. Na ta način se dolgoročno onemogoči rast dlak in doseže, da se jih na obravnavanem območju popolnoma odstrani.