Pregled kožnih znamenj

Temeljit in strokoven pregled kožnih znamenj je pomemben za vaše zdravje

Pregled kožnih znamenj je namenjen odkrivanju sumljivih madežev, izrastkov in drugih sprememb na vaši koži. Pregled kožnih znamenj vsebuje pregled oblike, velikosti, mej, barve in drugih značilnosti sumljive rasti, ki lahko vašemu zdravniku pomagajo diagnosticirati osnovno zdravstveno stanje. Ko se odločite za pregled kožnih znamenj, cena pri tem ne sme odigrati pomembne vloge, saj je koža največji organ in če je kaj narobe ter se ne odreagira pravočasno, se lahko za vas konča tudi zelo slabo. Pregledi kože so najboljši način za zgodnje odkrivanje kožnega raka. Prej, ko se odkrije kožni rak, lažje ga je zdraviti. Pomembno je, da redno opravljate samokontrole. Tudi odrasli bi morali redno pregledovati kožo pri dermatologu.

Pregled kožnih znamenj
1

Kako poteka pregled kožnih znamenj?

Lasten preglede kože lahko opravite kadar koli. Ročno ogledalo in ogledalo v višini vaše postave vam lahko pomagata videti tudi vaš vrat, hrbet in zadnjico. Na območjih, ki so pogosto izpostavljena soncu, se lahko razvijejo izrastki. Vendar pa se sumljiv madež lahko pojavi kjerkoli na telesu. Zato je pomembno, da dermatolog opravi celoten pregled telesa. Za pregled kožnih znamenj cena ni visoka in se splača predvsem zaradi rezultatov, ki jih ponuja. Čeprav so lahko pregledi kože za nekatere neprijetni, so ključnega pomena za zgodnjo diagnozo kožnega raka. Lahko se odločite, da ne boste pregledali zadnjice ali genitalij, če pa imate madež ali izrastek, ki je sumljiv, je bolje, da ga pregleda vaš zdravnik in naj vam ne bo nerodno, ker gre za vaše življenje. Temeljit pregled kožnih znamenj mora vključevati pregled od lasišča do prstov na nogah. Pregled traja med 15 in 20 minut.

Zaupajte nam

Smo specialisti za pregled kožnih znamenj, zato nam lahko zaupate. Stopite v stik z nami in oglasili se vam bomo v najkrajšem možnem času.

Spoznajte naše odlike, zaradi katerih se k nam obrača vse več uporabnikov. Tudi sami se boste lahko kmalu prepričali, da smo strokovni in profesionalni.

Odzivnost

Vse kožne spremembe kličejo po hitri obravnavi. Smo zelo odzivni in prilagodljivi.

Strokovnost

Svoje delo opravljamo najbolje, kar lahko. Znanja in izpopolnjevanja nenehno širimo in razvijamo.

Temeljitost

Pri svojem delu smo natančni, zavedamo se, da kožnih sprememb ne smemo zanemarjati.

2

Kako ukrepa dermatolog ob odkritjih nepravilnosti?

Če dermatolog opazi nekaj sumljivega, lahko z dermatoskopom podrobneje pregleda to območje. Dermatoskop je v bistvu osvetljeno povečevalno steklo. Če vaš zdravnik sumi, da je madež lahko rakast, ga bo biopsiral. Iz sumljive rasti bodo vzeli majhen vzorec tkiva in ga poslali v laboratorij na analizo. Tam bo patolog preučil tkivo, da bi ugotovil, ali je rakavo ali ne. Ta postopek običajno traja približno en teden. Včasih sumljivega madeža ni treba odstraniti ali narediti biopsije. Namesto tega ga lahko vaš zdravnik fotografira in shrani to sliko v vašo datoteko. Na vašem naslednjem pregledu lahko primerjajo, da ugotovijo, ali je prišlo do sprememb v velikosti ali obliki pege. Za tak pregled kožnih znamenj cena je zelo ugodna in neprecenljiva, če vam dermatolog reši z njim življenje. Če biopsija pokaže, da je tkivo benigno, do naslednjega pregleda ni treba storiti ničesar več. Če laboratorijski rezultati odkrijejo kožnega raka, bo vaš načrt zdravljenja odvisen od vrste raka, ki ga imate.

Dogovorite se za temeljit pogovor z dermatologom

Ne glede na vašo diagnozo se morate s strokovnjakom pogovoriti o vseh možnostih zdravljenja. Vprašajte o tveganjih in koristih vsake možnosti. Če je kožni rak na vidnem mestu, na primer na obrazu, se lahko z specialistom pogovorite tudi o estetskih posegih po zdravljenju ali začetnih možnostih zdravljenja, ki lahko pustijo manj brazgotin. Ključno je odkriti in zdraviti kožnega raka čim prej, zato se priporoča pregled kožnih znamenj. Celo potencialno smrtno nevarna diagnoza, kot je melanom, ima skoraj 100-odstotno stopnjo ozdravljivosti, če je diagnosticirana, ko je še vedno samo v zgornji plasti kože.

3

POGOSTA VPRAŠANJA

Verjamemo, da se vam ob branju porajajo številna vprašanja. Nekaj najpogostejših vprašanj naših strank smo zbrali in pripravili odgovore nanje. Morda boste tukaj tudi vi našli odgovor, ki ga vneto iščete.

Pri ženskah se kožni rak zelo pogosto pojavi na zadnji strani stegen, pri moških pa na hrbtu. V splošnem se sicer lahko pojavi kjer koli na koži in je edini rak, ki ga lahko vidimo s prostimi očmi. Zato je še toliko bolj pomembno, da svojo kožo redno opazujemo in smo pozorni na kakršne koli spremembe znamenj ter same kože.
Preden bo dermatolog pregledal vašo kožo, vam bo zastavil vprašanja o morebitnih kožnih težavah in spremembah, ki ste jih opazili, na primer, kje so se prvič pojavile in ali so se razvile nenadoma ali v daljšem časovnem obdobju. Če obstajajo znaki okužbe, kot je herpes, vas bo zdravnik vprašal o možnih virih okužbe in ali obstaja možnost, da ste okužili koga drugega. Če imate znake alergije, vas bodo vprašali o možnih sprožilcih. Pri pregledu kože, ki sledi, mora zdravnik zelo natančno pregledati vašo kožo. Oči in roke so tukaj njihovo glavno "orodje". Pri presejanju kožnega raka je treba opraviti pregled kožnih znamenj  na telesu, vključno s sluznico v ustih, kožo na lasišču, nohte, gube na koži in predel genitalij. Zato ne oklevajte in  se takoj naročite.
Če imate kar koli od naslednjega, obstaja večje tveganje za kožnega raka; rdeče lase in pege, več kot 50 madežev, družinsko anamnezo kožnega raka, genetsko motnjo, zaradi katere ste še posebej občutljivi na sonce, predrakava stanja, preveč izpostavljenosti soncu in solariju, vsaj eno mehurjasto sončno opeklino. Kožni rak je običajno enostavno prepoznati zgodaj. Toda edini način, da to ugotovite zgodaj, so pregled kožnih znamenj in celotne kože pri strokovnjaku.
Doma je dobro, da kožna znamenja pregledujete enkrat mesečno, še posebej to velja za ljudi s svetlo poltjo in svetlimi očmi, za tiste, ki se izpostavljajo soncu in za tiste, ki imate po telesu več pigmentnih znamenj. V kolikor bi opazili kakršne koli spremembe, hitro kontaktirajte zdravnika oziroma specialista, ki vas bo usmeril naprej.
Vaša anamneza in tveganje za kožni rak pomagata določiti, kako pogosto bi morali imeti pregled kožnih znamenj, cena se prilagodi temu, kaj točno potrebujete. Če ste izpostavljeni visokemu tveganju ali če ste imeli kakršen koli kožni rak, bi morali razmisliti o letnih pregledih. Če ste imeli melanom, boste morda potrebovali pregled kožnih znamenj pogosteje kot enkrat letno. Pogovorite se s svojim zdravnikom o tem, kaj je primerno za vas. Ne pozabite opraviti teh pregledov, tudi če med samopregledom ne vidite ničesar.