Pregled kožnih znamenj

Pri ženskah se kožni rak zelo pogosto pojavi na zadnji strani stegen, pri moških pa na hrbtu. V splošnem se sicer lahko pojavi kjer koli na koži in je edini rak, ki ga lahko vidimo s prostimi očmi. Zato je še toliko bolj pomembno, da svojo kožo redno opazujemo in smo pozorni na kakršne koli spremembe znamenj ter same kože.
Preden bo dermatolog pregledal vašo kožo, vam bo zastavil vprašanja o morebitnih kožnih težavah in spremembah, ki ste jih opazili, na primer, kje so se prvič pojavile in ali so se razvile nenadoma ali v daljšem časovnem obdobju. Če obstajajo znaki okužbe, kot je herpes, vas bo zdravnik vprašal o možnih virih okužbe in ali obstaja možnost, da ste okužili koga drugega. Če imate znake alergije, vas bodo vprašali o možnih sprožilcih. Pri pregledu kože, ki sledi, mora zdravnik zelo natančno pregledati vašo kožo. Oči in roke so tukaj njihovo glavno "orodje". Pri presejanju kožnega raka je treba opraviti pregled kožnih znamenj  na telesu, vključno s sluznico v ustih, kožo na lasišču, nohte, gube na koži in predel genitalij. Zato ne oklevajte in  se takoj naročite.
Če imate kar koli od naslednjega, obstaja večje tveganje za kožnega raka; rdeče lase in pege, več kot 50 madežev, družinsko anamnezo kožnega raka, genetsko motnjo, zaradi katere ste še posebej občutljivi na sonce, predrakava stanja, preveč izpostavljenosti soncu in solariju, vsaj eno mehurjasto sončno opeklino. Kožni rak je običajno enostavno prepoznati zgodaj. Toda edini način, da to ugotovite zgodaj, so pregled kožnih znamenj in celotne kože pri strokovnjaku.
Doma je dobro, da kožna znamenja pregledujete enkrat mesečno, še posebej to velja za ljudi s svetlo poltjo in svetlimi očmi, za tiste, ki se izpostavljajo soncu in za tiste, ki imate po telesu več pigmentnih znamenj. V kolikor bi opazili kakršne koli spremembe, hitro kontaktirajte zdravnika oziroma specialista, ki vas bo usmeril naprej.
Vaša anamneza in tveganje za kožni rak pomagata določiti, kako pogosto bi morali imeti pregled kožnih znamenj, cena se prilagodi temu, kaj točno potrebujete. Če ste izpostavljeni visokemu tveganju ali če ste imeli kakršen koli kožni rak, bi morali razmisliti o letnih pregledih. Če ste imeli melanom, boste morda potrebovali pregled kožnih znamenj pogosteje kot enkrat letno. Pogovorite se s svojim zdravnikom o tem, kaj je primerno za vas. Ne pozabite opraviti teh pregledov, tudi če med samopregledom ne vidite ničesar.